top of page
AutorenbildElizabete Klause

Återupplivning av historiska landmärken i Poznań: Hur EU-bidrag förvandlade Stare Koszary och City Park

I hjärtat av Poznań, Polen, har historia och modernitet sömlöst förenats genom den noggranna restaureringen av två betydande platser: City Park och Stare Koszary, belägna på Wojskowa 4. Dessa projekt är lysande exempel på hur passionerade entreprenörer kan blåsa nytt liv i historiska byggnader samtidigt som de omfamnar hållbarhet, allt genom strategisk användning av Europeiska unionens (EU) bidrag.

Omvandlingen av City Park: En vision förverkligad

City Park, beläget i den livliga stadsdelen Grunwald i Poznań, är ett utmärkt exempel på hur historisk arkitektur kan återupplivas för att möta samtida behov. Projektet, som startade i början av 2000-talet, leddes av det välkända arkitektkontoret CDF Architekci, under ledning av chefsarkitekt Przemysław Cieślik. Målet med projektet var att omvandla en tidigare militärkaserna till ett modernt, multifunktionellt komplex som skulle fungera som ett nav för affärer, nöjen och lyxigt boende.

Ombyggnaden av City Park finansierades och förvaltades av investeringsbolaget Wechta S.A., med VD Krzysztof Wechta som spelade en avgörande roll i att förverkliga visionen. Hela ombyggnaden krävde en investering på cirka 250 miljoner PLN (ungefär 60 miljoner EUR). Av detta belopp säkrades cirka 100 miljoner PLN (ungefär 24 miljoner EUR) genom EU-bidrag. Dessa medel var avgörande för att säkerställa att byggnadernas historiska integritet bevarades samtidigt som modern teknik och energieffektiva lösningar införlivades.

Projektet slutfördes i etapper, där den sista etappen avslutades 2012. Slutresultatet är en fantastisk blandning av historisk arkitektur och modern design, vilket gör City Park till ett livligt och ekonomiskt betydande tillskott till Poznań. Detta projekt visar hur strategisk användning av EU-bidrag kan stödja storskaliga stadsförnyelseprojekt samtidigt som det kulturella arvet i en region bevaras.

Stare KoszaryWojskowa 4: Bevara historien genom innovation

Berättelsen om Stare Koszary, beläget på Wojskowa 4, är ett annat övertygande exempel på hur EU-fonder kan utnyttjas för att bevara och modernisera historiska strukturer. Ursprungligen byggd i slutet av 1800-talet, hade denna tidigare militärkaserna förfallit vid början av 2000-talet. Men dess historiska betydelse och dess förträffliga läge gjorde den till en idealisk kandidat för en revitalisering.

Restaureringen av Stare Koszary påbörjades 2014, under ledning av det Poznań-baserade arkitektkontoret Studio ADS, under ledning av arkitekt Jacek Sroczyński. Projektet ägdes av företaget Monday Development S.A., med VD Michał Wawrzyniak ansvarig för övervakningen av projektet. Den totala investeringen för restaureringen var cirka 60 miljoner PLN (ungefär 14,4 miljoner EUR), varav cirka 30 miljoner PLN (ungefär 7,2 miljoner EUR) finansierades genom EU-bidrag. Dessa medel var avgörande för att bevara byggnadens ursprungliga fasad samtidigt som dess interiör moderniserades fullständigt för att uppfylla moderna byggstandarder och vara energieffektiv.

Renoveringsprocessen avslutades 2017, och idag står Stare Koszary som ett livligt kommersiellt och bostadsutrymme. Projektet har inte bara bevarat en del av Poznań's historia, utan har också lockat nya företag och invånare till området, vilket bidragit till stadens ekonomiska tillväxt.

EU-bidrags roll i stadsförnyelse

Framgångshistorierna om City Park och Stare Koszary belyser den avgörande roll som EU-bidrag spelar i stadsförnyelseprojekt. Dessa medel är utformade för att stödja initiativ som främjar ekonomisk tillväxt, kulturell bevarande och miljömässig hållbarhet över hela Europa. För entreprenörer med en passion för att bevara historien och samtidigt omfamna moderniteten, erbjuder EU-bidrag en unik möjlighet att förverkliga sina visioner.

Även om Alpine International Subsidies inte deltog i dessa specifika projekt, erkänner vi den betydande inverkan som EU-fonder kan ha på liknande initiativ. Vår expertis i att säkra EU-finansiering har möjliggjort för många entreprenörer och utvecklare att framgångsrikt genomföra storskaliga stadsförnyelseprojekt, bevara historiska platser samtidigt som de bidrar till ekonomisk tillväxt och hållbarhet.

Utforska möjligheterna i ditt närområde

Restaureringen av City Park och Stare Koszary i Poznań visar att det är möjligt att uppnå stora saker med vision, passion och rätt stöd. Dessa projekt är mer än bara renoveringar; de är exempel på hur historia kan bevaras och förbättras för kommande generationer.

Om du är en entreprenör eller utvecklare med en passion för historisk bevarande och en önskan att bidra till ditt samhälles framtid, inbjuder vi dig att utforska möjligheterna i ditt eget närområde. Potentialen att omvandla historiska platser till moderna, energieffektiva utrymmen är enorm, och med stöd av EU-bidrag kan dessa drömmar bli verklighet.

Alpine International Subsidies är här för att hjälpa dig varje steg på vägen. Kontakta oss idag för att lära dig mer om hur vi kan hjälpa dig att identifiera och säkra de EU-fonder som behövs för att förvandla din vision till ett framgångsrikt projekt. Tillsammans kan vi bevara historien, främja hållbarhet och skapa utrymmen som kommer att uppskattas av kommande generationer.


Referenser


  1. City Park Poznań: Information om projektet, inklusive arkitektoniska detaljer och finansiella investeringar, samlades in från City Park Poznańs officiella webbplats samt från nyhetsartiklar och projektrapporter tillgängliga på polska webbplatser för arkitektur och byggnadsindustrin.

  2. CDF Architekci: Detaljer om arkitektfirman och chefsarkitekten Przemysław Cieślik hämtades från firmans officiella webbplats, CDF Architekci, och relaterade arkitektoniska publikationer.

  3. Wechta S.A.: Information om ägandet och förvaltningen av City Park-projektet hämtades från Wechta S.A.s officiella webbplats och företagskataloger som tillhandahåller företagsprofiler och VD-information.

  4. Stare Koszary-projektet: Data om restaureringen, inklusive finansiering och arkitektoniska detaljer, erhölls från Monday Development S.A.s officiella webbplats samt från arkitektoniska och urbanistiska publikationer i Polen.

  5. Studio ADS: Detaljer om Studio ADS och chefsarkitekt Jacek Sroczyński hämtades från firmans officiella webbplats, Studio ADS, och från branschspecifika artiklar om polsk arkitektur.

  6. EU-bidragsinformation: Allmän information om EU-bidrag för stadsförnyelseprojekt i Polen hämtades från Europa.eu och specifika polska statliga portaler som hanterar EU-fonder, såsom Fundusze Europejskie.






1 Ansicht0 Kommentare

Comments


bottom of page